domenica 27 dicembre 2015

SERGI AGUILAR: REVERS / ANVERS (1972-2015) - MACBA, BARCELONA




SERGI AGUILAR
REVERS / ANVERS (1972-2015)
MACBA Museu d'Art Contemporani de Barcelona
Plaça dels Àngels 1 - Barcelona
4/6/2015 - 31/1/2016

La trajectòria de Sergi Aguilar (Barcelona, 1946) qüestiona alguns dels principals paradigmes que, en el context espanyol, han estat explicant el llenguatge de l’escultura des del començament dels anys setanta fins a l’actualitat. Al mateix temps, vista en perspectiva, la seva obra relativitza la vigència que avui dia tenen algunes interpretacions de caire formalista. Aquesta postura incòmode amb el relat historiogràfic i amb els seus codis de lectura, amb les genealogies generals i també amb certs anàlisis específics, no només afecta l’escultor barceloní sinó també a tota una generació d’artistes el treball de la qual va evolucionar desbordant aquelles adscripcions que abans els havien identificat.
Revers / Anvers (1972-2015) és una exposició que recorre, una mena de travessa sinuosa, els més de quaranta anys de pràctica escultòrica d’Aguilar, compilant les seves recerques entre objecte i procés, les seves peces de ferro i les seves eines, els seus experiments amb les nocions d’escala i acumulació, els seus homenatges a Blinky Palermo o a Giovanni Anselmo, així com el seguit de dibuixos, fotografies i seqüències audiovisuals desenvolupades durant tota la seva trajectòria.
La mostra s’articula a partir de quatre episodis que inviten al diàleg entre les obres i els cicles temàtics d’èpoques diferents. La idea de continuïtat –oposada al concepte tradicional d’inici, evolució i corol·lari– presideix aquesta valorització museogràfica, on l’artista ha procurat «despullar» l’arquitectura de l’edifici del MACBA, per a la qual cosa ha recreat les lògiques i l’atmosfera del seu propi espai de treball.

Imatge: Sergi Aguilar "Ruta vermella", 2009 Fotògraf: Pau Aguilar Amorós